Dlaczego obchodzimy tłusty, a nie słodki czwartek?
Opowieści o tłustym czwartku maluchom może sprawiać wiele radości 💗❗
Jest to dzień przyjemności dla wszystkich łasuchów 🍩. Ludowe przysłowie brzmi: Kto w tłusty czwartek nie zje pączka, ten nie będzie mieć szczęścia. Zastanawialiście się nad tym, dlaczego ten właśnie dzień nazwany został tłustym, a nie słodkim czwartkiem❓ Odpowiedzi należy szukać w przeszłości, a dokładnie w średniowieczu. Wtedy to właśnie przygotowywano pączki z ciasta chlebowego oraz nadziewano je słoniną. Do zmian doszło dopiero w XVI wieku, kiedy to zaczęto jadać pączki w słodkiej wersji. Ponadto istniał także ciekawy zwyczaj❗ Otóż ten, komu trafił się migdał lub orzech, miał mieć zapewnione szczęście przez cały rok 🍀❗


Czy w innych krajach jest tłusty czwartek?
Tłusty czwartek jest celebrowany oczywiście w Polsce, ale i w innych krajach❗
W Czechach obchodzony jest jako masopust, czyli ostatki. Natomiast w Słowacji określany jest jako škaredý utorok, czyli brzydki wtorek, podczas którego je się tłuste dania oraz wypieki. Ponadto tłusty czwartek ma także odpowiedniki w innych krajach❗ W USA oraz Kanadzie świętuje się Fat Tuesday, czyli tłusty wtorek, a obchody są bardziej huczne niż w naszym kraju. Niektóre z nich mają charakter istnych festynów, z paradami, zabawami, tańcami i muzyką 💗. Warto tutaj również wspomnieć o Wielkiej Brytanii, w której co prawda ten zwyczaj nie jest obchodzony, lecz istnieje pewna inna tradycja 💗. Chodzi o pancake day, czyli dzień naleśników, który przypada w ostatni wtorek przed Wielkim Postem. W tym dniu ludzie jedzą oczywiście naleśniki, ale biorą także udział w różnego rodzaju zabawach, na przykład w zawodach w rzucaniu naleśnikami 🥞.
Co jeść w tłusty czwartek, prócz pączków?
Oczywiście pączki nadziewane są różnymi słodkościami i dosłownie królują tego dnia, ale nie tylko one!
Obowiązkowym wypiekiem są także oponki 🍩. W przeciwieństwie do pączków nie mają one z reguły nadzienia. Ponadto przed podaniem posypuje się je cukrem pudrem, ale można także polać je lukrem. Co ciekawe w zależności od regionu Polski spożywa się także różne inne słodkości 💗. Na przykład na Kaszubach serwowane są plińce, czyli placki ziemniaczane posypane cukrem, grochowinki kociewskie, czyli faworki wypiekane na drożdżach. Warto wspomnieć także o lukrowanych drożdżówkach oraz purclach kaszubskich, czyli pączkach nadziewanych powidłami 🍩. Ponadto na Śląsku istnieje wiele innych ciekawych smakołyków❗ Należą do nich z pewnością buchty, czyli miękkie drożdżowe bułeczki, nadziewane najczęściej powidłami śliwkowymi. Ponadto w tłusty czwartek Ślązacy spożywają także chrusty, czyli faworki oraz kreplami, czyli pączki. W końcu w kwestii karnawałowych wypieków nie trzeba się ograniczać 🥞💗🍩❗
