Jest tak pyszna, że jej święto obchodzimy aż dwa razy w roku! Światowy dzień czekolady przypada na 7 lipca, jednak w polskich kalendarzach można znaleźć też datę 12 kwietnia. Jak najlepiej uczcić tę wyjątkową okazję? Podpowiadamy!
Za co kochamy czekoladę?
Słodka, rozpływająca się w ustach czekolada powstaje z ziaren kakaowca, rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej. Ziarna te są zbierane, suszone, a następnie przetwarzane w specjalny sposób.
Są różne rodzaje czekolady. Gorzka, która zawiera dużo kakao i bardzo mało cukru, jest przysmakiem głównie dorosłych. Mleczna – zawiera więcej cukru i mleka, a także biała – nie zawiera prawie w ogóle kakao! Ma za to bardzo słodki smak i kremowy kolor.
Jest też czekolada… różowa! Czekolada ruby, bo tak się nazywa, wytwarzana jest ze specjalnego rodzaju ziaren kakaowych, nazywanych ziarnami ruby. Ten niezwykły przysmak ma unikalny smak – trochę słodki, trochę kwaskowaty, z lekkim owocowym akcentem.
Dzień czekolady w Waszym domu
Jak najlepiej spędzić Dzień Czekolady? Oczywiście jedząc ten przysmak! Mogą to być na przykład płatki czekoladowe z mlekiem, czekoladowe naleśniki z kawałkami banana czy czekoladowe kanapki. Ale to nie wszystko. Jedno z najsłodszych świąt w kalendarzu możemy uczcić robiąc coś więcej, na przykład tworząc piękne dekoracje pojemniczków, w których później wylądują czekoladowe przysmaki.
Dekorowanie szkła to wspaniała forma artystycznej ekspresji, która daje nieskończone możliwości twórcze. Pomogą nam w tym specjalne markery Pilot Pintor na bazie wody, które doskonale nadają się do malowania nie tylko po szkle, ale też po tkaninach. Te niepozorne pisaki pozwolą nam zamienić zwykłe słoiczki i miseczki w prawdziwe dzieła sztuki!
Prace plastyczne dla małych i dużych
Proces dekorowania szkła jest prosty, a przy tym bardzo satysfakcjonujący. Pierwszy krok to zawsze dokładne umycie i osuszenie szkła. Tłuszcz i brud mogą bowiem utrudnić przyczepianie się markera do powierzchni.
Następnie przychodzi czas na najważniejszy etap – szkicowanie naszego projektu. Warto narysować najpierw projekt na kartce. Może to być cokolwiek związanego z tematem Dnia Czekolady – od prostych napisów, jak „Dzień Czekolady” czy „Kocham Czekoladę”, po bardziej skomplikowane rysunki, takie jak czekoladki, tabliczki czekolady, czy nawet sceny z produkcji czekolady. Nie można zapomnieć też o prostych, ale efektownych, kolorowych wzorkach!
Po stworzeniu szkicu możemy zacząć nanosić nasz projekt na szkło. Markery Pilot Pintor idealnie sprawdzą się do tego zadania! Jeżeli chcecie uzyskać cienkie i precyzyjne linie należy wybrać marker o grubości końcówki F i EF. W przypadku pokrycia większych powierzchni i grubych, wyrazistych kształtów należy sięgnąć po markery o końcówce B i M. Pamiętajcie, że miejsce na błędy się znajdzie – jeżeli zrobicie coś źle, możecie łatwo usunąć farbę za pomocą wilgotnej ściereczki i zacząć od nowa.
Kiedy skończycie dekorować, pozwólcie Waszym dziełom sztuki przeschnąć.
Jak utrwalić pracę? Należy nałożyć 2 warstwy wybranego koloru markera Pintor, aby wydobyć jego głębię. Następnie należy pracę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160° C na 50 min. Jako wykończenie należy zastosować lakier, aby utrwalić dzieło. Najlepszy efekt osiągnięcie poprzez wybór z gamy kolorystycznej Markow Pilot Pintor barw metalicznych. Pamiętajcie także, aby przed nałożeniem drugiej warstwy odczekać kilka minut, aż farba wyschnie.
Dekorowane w ten sposób słoiczki i miseczki są nie tylko piękne, ale również praktyczne. Możemy w nich przechowywać nasze ulubione czekoladki, serwować w nich czekoladowe desery czy nawet używać ich jako świeczniki, tworząc czekoladową atmosferę podczas obchodów Dnia Czekolady!