12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady!
Prawie wszyscy kochają czekoladę i to niezależnie od wieku.
To w końcu jeden z tych produktów, który oprócz słodkiego smaku jest podstawą większości deserów, a nawet uzupełnieniem wytrawnych dań. Nawet niewielka dawka czekolady wyzwala wydzielanie endorfin w mózgu. Zapewne zastanawiacie się jakie są rodzaje czekolady❓
Najzdrowsza jest czekolada gorzka, chociaż mleczna i biała z mlekiem skondensowanym mają więcej wapnia. Ponadto czekolada zawiera ponad 6️⃣0️⃣0️⃣ innych substancji korzystnych dla zdrowia, w tym: węglowodany, białko, żelazo, potas. Ponadto gorzka czekolada ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego często polecana jest osobom na diecie. Zawiera duże ilości magnezu, cynku i fosforu. Ciemna czekolada jest także źródłem polifenoli i flawonoli, czyli przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia i rozwoju chorób, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona. Kilka czekoladek dziennie może wzbogacić dietę w cenne składniki, a także zmniejszyć ryzyko wielu chorób 🍫❗
Historia powstania czekolady!
Odkąd Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, nasiona kakaowca sprowadzono je do Europy.
Niestety Europejczycy nie umieli ich używać, przez co na wiele lat zostały zapomniane. Hernán Cortés ponownie zwrócił uwagę na nasiona kakaowca w 1️⃣5️⃣1️⃣8️⃣ roku, ale dopiero w XVII wieku mielone ziarna kakaowe stały się popularne. Co ciekawe to Francis Fry stworzył pierwszą tabliczkę czekolady, wlewając do foremek kakao, cukier i roztopione masło kakaowe. Niestety, czekolada, choć pyszna, ma dużo kalorii, więc warto mieć to na uwadze, sięgając po kolejny batonik. W kalendarzu często pojawia się kilka dat. W Polsce 1️⃣2️⃣ kwietnia to najpopularniejsze święto. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest również 7️⃣ lipca 🍫👏❗

Jakie są właściwości czekolady?
Produkty premium składają się z ziaren kakaowych, masła kakaowego i cukru.
Reszta czekolady zależy od rodzaju, na przykład czekolada mleczna zawiera odtłuszczone mleko i serwatkę w proszku. W białej czekoladzie nie ma masy kakaowej, ale masło kakaowe, cukier i mleko. Dlaczego czekolada jest dobra dla zdrowia 🍫❓ Magnez pozytywnie wpływa na pracę mięśni, układu nerwowego i serca 💛. Czekolada może również poprawić funkcje mózgu – pamięć i koncentrację. Zawartość flawonoidów dobrze wpływa na organizm cierpiący na choroby serca. Kakao pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. Chociaż czekolada zawiera wiele cennych substancji, jest produktem wysokokalorycznym.
- Ciemna czekolada kcal – 100g gorzkiej czekolady zawiera ok. 60%. Masa kakaowa to około 500 kalorii;
- Tabliczka kalorii czekolady – 6 gramów (tabliczka) gorzkiej czekolady to około 30 kalorii;
- Mleczna czekolada orzechowa kcal- 100 gramów czekolady z nadzieniem to około 552 kalorii;
Życzymy więc wszystkiego najsłodszego z okazji Dnia Czekolady 💛🍫❗