Czy wiedzieliście, że ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu?
Niemniej jednak za nim deser oficjalnie zyskał miano ciasta marchewkowego przybierał różne formy. Poznajcie więc historia ciasta marchewkowego!
Na samym początku był to po prostu puddingu, chleb, aż do roku 1827, kiedy po raz pierwszy nazwano go ciastem marchewkowym 🥕. Popularność zyskało natomiast w XX wieku i to na całym świecie. W szczególności w Anglii oraz USA. Ze względu na brytyjską politykę racjonowania żywności ciasto marchewkowe stało się popularne dopiero podczas II wojny światowej. Za granicą natomiast wypiek stał się popularny w latach 60❗Co ciekawe w 2005 roku ten deser zajął piąte miejsce na liście najpopularniejszych potraw lat 70. – według organizacji Food Network. Dziś kosztuje się to przepyszne ciasto nawet podczas chińskiego Nowego Roku. Ponadto w krajach anglosaskich ciasto marchewkowe można kupić w większości kawiarni, piekarni, a nawet w supermarketach. To jedyny deser, obok którego trudno jest przejść obojętnie oraz dla którego jesteśmy gotowi na chwilę zapomnieć o swojej diecie.
Sam pomysł dodawania marchwi do deserów zrodziło się z ubóstwa, a dokładnie braku cukru. Dodanie marchewki sprawiło, że wypieki stawały się słodsze. Dziś istnieje wiele zupełnie odmiennych argumentów przemawiających za obecnością marchwi w diecie. Marchew jest nie tylko łatwo dostępna przez cały rok, ale jest również bogata w cenny beta-karoten, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Witamina A wspomaga wzrok i odporność, pomaga także zachować piękną skórę❗ Dlatego warto skusić się na ten deser! Pamiętajcie o tym, aby zapisać sprawdzony przepis w przepiśniku na pyszne ciasto marchewkowe 🥕👏❗
Ponadto użyjcie do tego długopisów Frixiona, ponieważ w każdej chwili możecie modyfikować napisany tekst 👏. Usuwanie i poprawianie treści nigdy nie było prostsze❗
